Kunsten å sabotasje

The Art of Sabotage

FLOTT Å MØTE DEG JOHN! TRIVE DAGER?

Faktisk! Akkurat nå er jeg midt i lanseringen av min neste tegneserie, Sabotage: The Heavy Watere r ( Sabotør: Tungtvannsaksjonen ), som jeg har jobbet med i over to år.

Jeg har nylig mottatt mine gratis eksemplarer, og jeg er fornøyd med det. Kunne sikkert lagt til 50 sider, men det var viktig at vi gjorde det tilgjengelig for 80-årsmarkeringen av selve raidet.

Jamtli intervju for Radium Instruments Johns utmerkede belgiske/franske stil. Legg merke til Radium-klokkene!

HVA VAR DIN FØRSTE INSPIRASJON FOR Å LAGE SABOTASJESERIEN, OG ER DET SAMME I DAG?

Det var et ønske om å fortelle de ufortalte historiene om den norske motstandskampen under andre verdenskrig. Det handler fortsatt om det, men jeg har innsett at de fleste historiene fra denne perioden er ukjente for neste generasjon. Så, mitt nyeste prosjekt er en kjent norsk WW2-historie for mange, men for barna jeg snakker med på skolene er det nye ting.

REGJERINGEN STØTTER PROSJEKTET DITT VED Å KJØPE DEM FOR BIBLIOTEK OVER LANDET. HVA ER DINE REFLEKTIONER OM DET?

Det er vanvittig å tenke på. Det hele startet faktisk med et bibliotek, da jeg var liten, sendte skolen oss til biblioteket for å velge en bok, lese den og skrive et essay om den. Jeg fikk en tegneserie i stedet, Peter Madsens Valhalla. Plutselig visste jeg mer enn hele familien om vikingmytologi. Det er det jeg ønsker for barna som leser tegneseriene mine. "Pappa, wtf? Du har ikke hørt om Tirpitz?!" Hahah.

LESER BARNA DEM?

Absolutt!

Stabler på stabler. Johns fjerde utgave klar for lansering.

FLINK. HVA ER EN TYPISK ARBEIDSDAG FOR DEG?

Det avhenger av tiden på året, men når jeg er full i å produsere sider, er jeg tidlig i gang. Jeg står opp rundt 7-8 om morgenen, jobber til kona kommer hjem, og fortsetter så å jobbe etter middag det meste av tiden. I gjennomsnitt vil jeg si at jeg jobber 10-12 timer om dagen, ofte jobber jeg litt i helgene også. Det er ikke sunt. Andre ganger reiser jeg på research, foredrag og presseturer. Jeg prøver å trene litt mens jeg gjør alt dette, men det blir vanskeligere jo eldre jeg blir, haha.

HVORFOR ER HISTORIE VIKTIG?

Da jeg var 14 begynte jeg å kjøre skateboard, og vi så selvfølgelig opp til gutta som var bedre enn oss. Av dem lærte vi triks raskere enn de gjorde fordi vi hadde noen å lære av. Vi overgikk dem raskt i skateferdigheter og de ble forbanna på oss, men så stagnerte mine egne ferdigheter. Jeg måtte se videoer av skatere slik at jeg kunne lære noe nytt, men det var ikke det samme som å gå på skøyter med noen bedre enn deg. Så kom neste generasjon skatere, og de overgikk oss ganske raskt, fordi de lærte av oss. Vi var også forbanna, haha.

Poenget er at vi absolutt kan lære av andre erfaringer, og da jeg tegnet bombingen av Hiroshima i min nyeste tegneserie, truet Putin verden med Nukes på TV. Hvis vi glemmer hva besteforeldrene våre gikk gjennom, hvorfor kan ikke det samme skje oss?

KARAKTERATERNE DINE GODE GUTT Pleier å ha på seg RADIUMKLOKKER.

Mine tegneserier har flere opphav. En av dem er arbeidet jeg har gjort gjennom årene med mannen bak Radium, Thomas. Mens han startet Radium, snakket vi om andre verdenskrig og at jeg skulle lage en tegneserie om det. Han hadde akkurat lagt ut Sabotør 2-modellen sin, og navnet satt fast som klister i hodet mitt. Dermed ble det navnet på tegneserien, og siden klokkene er basert på WW2-klokker, bærer de gode gutta Radium's som en hyllest til hvor navnet på tegneserien kommer fra.

En morsom sidenote er at det har vært flere ikke-relaterte produkter i kjølvannet av Radium Sabotør-klokken, inkludert profesjonelle jegerklær - alle kalt Sabotør! Det er et kraftig konsept.

Jamtli Radium Instruments intervju
Klokker, historie og action KOMBO

FORSKER DU MYE SOM EN DEL AV DEN KREATIVE PROSESSEN?

Ja! Jeg er ikke akademiker, så det er vanskelig å lese bøker, dokumenter og intervjue folk. Min hemmelighet er å jobbe med folk som historikere eller tekniske eksperter som kjenner kildematerialet bedre enn meg. De kan ikke tegne, men jeg kan! De fleste forstår heller ikke all den visuelle forskningen du må gjøre, noen ganger er det overveldende, men det er også morsomt. Noen ganger føler jeg meg som en detektiv.

DU EIER FLERE RADIUMUR. FORTELL OSS OM DEM.

Min første er nå en relikvie og utrolig unik, den er en Radium Sabotør II, nummer 7 i rekken. Dette er en av få som ble produsert før Radiums produktivitet ble profesjonalisert. Den har til og med den originale stroppen som er fra en gammel norsk sekk!

Fotografering av Christian Kirkemo

Radium Sabotør II SL Auto er den nåværende versjonen av "Sab2". Den har kortere ører (47 mm), sveitsisk automatisk kaliber, sentrale sekunder og safirkuppel. Diameter identisk med historisk - 41 mm.

Den andre er klokken jeg bruker daglig, Radium Sabotør modell “Saganatt”, som er et samarbeid mellom Radium og mine Sabotør-tegneserier. Det er en av de første som har en svart kasse.

Når klokkene ikke er i bruk, hviler de på et stativ laget av to stykker teak fra selve dekket til Tirpitz. Nedenfor er inskripsjonen "Et lite stykke av en stor seier".

FIN JOHN! HVA ER FORSKJELLEN MELLOM RADIUM OG ANDRE MERKER, OM NOEN?

Alt. Jeg er ikke en klokkeentusiast, jeg er en Radium-entusiast.

OK. SÅ HVORDAN KAN VI BESTILLE BØKENE DINE?

I Norge kan du kjøpe dem i bokhandler, på nett eller leie på biblioteket. Vi jobber med en engelsk versjon, men den er fortsatt i ovnen.

Klikk nå på bildet nedenfor for å oppdage Sabotør II SL Auto.

Sabotør II SL Auto

Leser neste

Endelig på nett
UPDATE** Norwegian bomb victim medics in Ukraine receive personal watches from Norwegian watch community and Radium.

Legg igjen en kommentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.