Radium X German Industry Design Legend Dieter Rams

Thomas, som Radium-skaper har du vært intim med Radium-merket siden det ble født i Oslo, 2013. Du er kreativ direktør og designer av hver Radium-klokke.

Korrekt!

La oss snakke om Radium-design. Hva er bakgrunnen din?

Jeg har laget romaner, jobbet som spillefilmmanusforfatter og regissør, utøvende produsent. Comms-biz i årevis. Jeg liker å lage ting og har vært så heldig å delta på alle mulige områder. (Ler) hei, hvis du bor i Norge kan du se konkrete varebiler som ligner gigantiske bier. Jeg gjorde de.


Så hvorfor har du designet klokker de siste 10 årene? Jeg elsker klokker. Vel, jeg elsker faktisk ikke de fysiske gjenstandene i seg selv, men jeg elsker følelsene de kan fremkalle. I løpet av et par timer kan en god film fremkalle en spennende verden og utnytte drømmene dine. Et godt armbåndsur kan gjøre det samme på et splitsekund. Det er en liten gjenstand. Den utfører bare én oppgave. De fysiske variasjonene er begrenset til kasse, visere, skive og kaliber. Å lage klokker er en svært interessant prosess ettersom du må destillere fantasien din til en kjerneide, og deretter tvinge den kjerneideen til å fortelle en historie innenfor rammen av et lite, statisk objekt.

Hvilke historier forteller klokker?

Etter min påstand prøver mange klokker å fortelle historien om at eieren enten er en vellykket eller velstående person, en morsom eller ung person, en eventyrlysten eller sporty person, en fashionista uten en sak eller profesjonell innen stereotype maskuline bestrebelser som aeronatics , dykking, profesjonell soldater og så videre. På Radium går vi imidlertid dypere.

Hvordan?

Vel, for eksempel, en eier av en RADIUM SABOTØR (Sabotør)-klokke håper ikke i det stille at folk forveksler ham eller henne med en sabotør, snarere er det en feiring av menneskene, noen ganger slektninger eller venner av familien, som ga livet sitt. for å bli kvitt nazistene. Radium handler mindre om «meg» og mer om «oss og hva vi står for». Det er det vi prøver å oppnå. Vi prøver å si "Jeg er ikke her for å imponere deg".

Du nevnte å tvinge en kjerneide på et objekt - hva er Radium som kjernen?

I sin kjerne reflekterer Radium slektskap med enklere tider.

Enklere tider. Stort tema! Vennligst forklar nærmere.

Jeg kan bare snakke for meg selv. For meg er enklere tider symbolisert av verktøy som bygger bro over generasjoner og vekker minner. Som min fars gamle Picard-lærgrepsklohammer, som fremkaller en følelse av selskap og tilhørighet hver gang jeg bruker den. Det er en indre opplevelse.

Hvordan går du frem i designprosessen?

Jeg går til genialiteten til German Industry Design Legend Dieter Rams.

Dieter Rams. Fortell oss.

Dieter Rams (f.1932) er en tysk industridesigner som var ansvarlig for utformingen av Brauns forbrukerprodukter i mange år. Jeg håper du vil legge til noe av arbeidet hans i dette intervjuet. For rundt 50 år siden, i sin søken etter å svare på spørsmålet "Er designet mitt et godt design?", utviklet han de 10 prinsippene for god design. Det er utrolig å se hvor gyldige disse prinsippene er i dag. De fleste av oss har vokst opp med ett eller flere av produktene hans og kastet dem, uten å vite historien bak dem.

Men nå for tiden er Brauns masseproduserte kaffetraktere og kalkulatorer, til og med hårfønere, designet ikke bare av ham - men av hans avdeling - i ferd med å bli samlerobjekter. Fordi de manifesterer et regelsett for optimal design.

La oss se på Rams' prinsipper. Så, ifølge Dieter Rams' ti bud, god design:

ONE – God design er nyskapende.

Ordet innovativ brukes ofte for å legge til funksjoner eller funksjoner, men i en verden av oppfinnsom problemløsning betyr innovasjon også "reduksjon". Fjerne elementer som tachy, stoppeklokkefunksjon osv. Riktignok er det mange "skrivebordsdykkere" der ute, og det er et enormt marked - men - ifølge Dieter Rams - hvis du ikke dykker - ikke skaff deg en dykkerklokke.


En ting vi la til når vi byttet til sentrale sekunder for SL AUTO, var "eclipse"-ringen på sekundviserens motvekt. Denne funksjonen gir brukeren to ganger sjansen til å gjenkjenne en død-on på sekund til minutter hvis du ser klokken i en vanskelig vinkel.

Radium Original SL Auto Tobacco

TO - God design gjør et produkt nyttig.

Faktisk. Et produkt er kjøpt for å brukes. Vi tror at jo enklere det er å bruke, jo mer vil det bli brukt. Derfor bruker vi ekstremt leselig urskive og visere og matt urkassefinish for ikke å distrahere øyet. Etter min mening er alle Radium-klokker svært nyttige på grunn av lette lesing, men jeg antar at KOMMANDO og NAVIGATØR er like enkle som ORIGINALEN. Ingen av dem har sek/min-indekser, da dette presisjonsnivået sjelden er aktuelt, selv for de fleste fagfolk, som uansett alltid opererer med sikkerhetsmarginer hvis de har peiling.


Vi snakker ikke dårlig om andre produsenter, men det er ekstremt mange merker der ute som ignorerer «nyttig»-prinsippet. Hvis du må ta håndleddet opp til ansiktet for å skille viserne fra resten av designet og lese klokkeslettet, vel, da er det ingen klokke, men vi lar det være opp til folk å kalle det en klokke hvis de trenger å legitimere å kjøpe det (ler).


Dessuten gir den lave vekten til aluminium mer brukervennlighet – vi har hørt folk fortelle oss at det kan være slitsomt å bruke Radium en stund for deretter å bytte til en stål- eller gullklokke når du blir med i "kjedegjengen". Men kanskje hvis du er vant til tunge klokker, kan det hende du føler at noe mangler hvis du bruker en aluminiumsklokke. Bare gjetter.

LESER FORTSATT? FLINK! Artikkelen VIL FORTSETTE NESTE UKE, MED FOKUS PÅ DIETER RAMS' PRISIPPER OM (3) "ESTETIKK" OG (4) "FORSTÅELSE" MED EKSEMPLER OG UTBYGGING. SJEKK VÅR FACEBOOK-SIDE FOR HEADUP!